Było nawet fajnie. Potańcówka też, tylko trochę krótko.
Miło, że nie występował zespół Krąg trzeci raz z tym samym programem.Szkoda, że nie było zadaszonej sceny przed zamkiem bo trochę ciasno było przy wejściu.
Dzieciaczki z obrzędu były zajefajnym widoczkiem. Zwłaszcza sceny z ogniem i puszczanie wianków. Ładnie to przygotowali.
Ten teatr z zamku też wesoły. Nie wiedziałem nawet, że tam jest teatr. Czy ktoś może powiedzieć czy coś o nich wie?
Pozdrawiam
Hubert ; od redakcji: zapewne chodzi o Teatr William-E?
Tworząc zamkowe archiwum intensywnie zbieramy materiały związane z Książem i jego mieszkańcami. Ostatnie poszukiwania doprowadziły nas do Kanady, gdzie od lat mieszka Pani Jean Wessel – wnuczka ostatniego szefa kuchni Hochbergów, a jednocześnie zapalonego dokumentalisty i miłośnika Książa - Louisa Hardouin.
W piątkowe przedpołudnie dotarła do zamku niewielka paczka. Otwierając ją wiedzieliśmy czego się spodziewać, ale i tak zawartość przerosła nasze oczekiwania. Przesłany nam przez Panią Wessel album, z herbem Hochbergów na okładce wydany w Freiburgu (Świebodzice) zawiera 137 zdjęć dokumentujących zamek, jego otoczenie i architekturę w latach 1909-1930. Ponad połowa zdjęć nie była nigdy dotąd publikowana. Po raz pierwszy widzieliśmy komnaty zamkowe w pełni wyposażone, nieistniejące już rzeźby na tarasach, zbiory porcelany chińskiej, cenne gobeliny, czy pracowników zamkowej kuchni. Album przedstawiał zamek jakiego już nie ma…
Już niedługo będziemy mogli Państwu przedstawić część tego materiału na naszej stronie w zakładce „Zamek” w nowym katalogu pn. „Zamkowe Archiwum”
Louis Hardouin urodził się w 1881 r. we Francji. Po odbyciu służby wojskowej i opanowaniu sztuki kulinarnej rozpoczął pracę w arystokratycznych domach. Swoją profesję traktował jako okazję do poznawania świata. Jego droga życiowa wiodła z Paryża przez St. Petersburg aż do Londynu. Tam w roku 1904 został odkryty przez księcia von Pless i zaangażowany jako szef kuchni w Zamku Fürstenstein. Na Śląsku objawił się jego talent fotograficzny. W swoich zdjęciach Hardouin udokumentował ponad 20 lat historii zamku: jego architekturę, najbliższe otoczenie a także zamkowy personel, sceny z życia rodziny książęcej jak również fotografie z licznych podróży, w trakcie których zdolny szef kuchni towarzyszył książęcej parze. W latach 1914 - 1918 Louis Hardouin został internowany w obozie Holzminden nad Wezerą. Po likwidacji książęcego gospodarstwa w roku 1926 przeniósł się wraz z rodziną do Anglii. Zmarł w roku 1954 pod Londynem.
źródło: ksiaz.walbrzych.pl
Drodzy turyści informujemy o godzinach otwarcia zamku i palmiarni od 1 kwietnia 2023 r.
czytaj więcejInteresującą ofertę na ferie zimowe przygotował Zamek Książ - z okazji ogłoszenia roku 2023 rokiem Księżnej Daisy von Pless - na rodziny czeka moc wyjątkowych wrażeń!
czytaj więcejW związku z wystąpieniem zjawiska okiści na drzewach uszkodzeniom ulegają coraz to kolejne drzewostany. Stanowi to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, dlatego należy się wstrzymać od wychodzenia na szlaki. Warunki nadal są trudne, a wciąż utrzymujące się opady jeszcze bardziej utrudniają prace związane z usuwaniem zagrożenia i uszkodzeń.
czytaj więcejW roku 2023 przypada 150 rocznica urodzin oraz 80 rocznica śmierci Księżnej Daisy von Pless - najsłynniejszej w historii mieszkanki Wałbrzycha. Dlatego na wniosek komisji kultury RM, Zamku Książ oraz Fundacji Księżnej Daisy von Pless, Rada Miejska Wałbrzycha podjęła uchwałę o ogłoszeniu roku 2023, Rokiem Księżnej Daisy von Pless.
czytaj więcejZespół Szkół Politechnicznych „Energetyk” w Wałbrzychu we współpracy z współpracy z „Biblioteką pod Atlantami” oraz Wałbrzyską Galerią Sztuki BWA organizuje konkurs „Śladami księżnej Daisy” o zasięgu Aglomeracji Wałbrzyskiej i miasta Pszczyna. W konkursie udział mogą wziąć uczniowie szkół podstawowych, ponadpodstawowych oraz studenci uniwersytetu III wieku.
czytaj więcej